Allt om Malaga

Allt om Malaga

Malaga är en stad med historia och charm. Många besökare innan dig har blivit förälskade och återkommer därför år efter år. Malaga är dessutom huvudstaden på Costa del Sol och i provinsen Malaga. Här finns de främsta turistdestinationerna i hela Andalusien.

Men Malaga är för många turister tyvärr bara en flygplats. En plats de flyger till för att sedan ta sig vidare ut till någon stad på kusten. Tänk om de visste vad de går miste om. Här finns nämligen en pulserande stad att upptäcka med massor att både göra och se.

Vi här på MalagaGuide.se hoppas kunna ändra på det. Vi vill att fler (du!) ska upptäcka och uppleva Malaga!

Varför Du ska besöka Malaga


Malaga är känt för sina monument, sitt väder, sina stränder och för de många olika aktiviteter som finns. Spela golf, besök nöjesparker eller förundras av dess vackra botaniska trädgårdar.

Njut av ett besök på ett museum på morgonen, vandra genom Soho efter lunchen och koppla av på stranden eller i hotellets pool fram till solnedgången. Vill du sen fortsätta kvällen/natten har du inga problem att hitta uteställen.
Author

Staden kan också erbjuda goda transporter via bil, buss, tåg och metro. Det är lätt att ta sig runt. Malaga är ett idealiskt resmål för dem som letar efter en weekendresa, för veckoresan och för den som gärna återkommer.

För här finns alltid något nytt att upptäcka i staden eller dess omgivningar.

Se och uppleva saker i Malaga

Se och uppleva (kultur)


Här finns ett starkt kulturliv. Genom åren har staden utökat sitt kulturella utbud med flera mässor och festivaler. Under årets alla månader finns det för dig som besökare ett flertal aktiviteter att uppleva eller kanske delta i.

Imponerande byggnader, monument och andra minnesmärken med historia. Gastronomiska evenemang, mässor och traditionella festivaler där du kan lära dig mer om kulturen, traditionell mat & dryck och olika danser.

Monument och minnesmärken

Man kan kalla Malaga självt ett monument, ett minnesmärke som formats genom århundradena av de olika kulturer som har bott och verkat här.

Upplev utsikten över kusten från fästningen Gibralfaro. Glöm inte heller majestätiska byggnader som katedralen eller Alcazaba. En resa tillbaka i tiden.

Malaga är unikt och kommer ge dig en oförglömlig upplevelse.

Museum och konst

Njut av en promenad genom gatorna i gamla stan. Besök något av de många museer och konstgallerier som finns utspridda på olika platser.

Fördjupa dig i dess historia och konst genom att vandra på torget där Pablo Ruiz Picasso lekte som barn.

Njut av Mat och Dryck i Malaga

Mat och dryck


Spanien är ett gastronomiskt paradis. Och i Malaga hittar du rätter och smaker som är typiska för regionen. Här finns något för alla smaker. Var öppen och testa.

Njut av en fräsch Gazpacho tillsammans med lite lokal ansjovis eller den typiska Plato de los Montes som bäst avnjuts på ett värdshus uppe i bergen.

Befinner du dig på stranden hittar du de typiska chiringuitos, strandbarer med hängmattor, där kan du äta delikata fisk- och skaldjursrätter.

I centrala Málaga kan du besöka Bodega del Guarda. En plats med historia där du kan smaka på ett brett utbud av viner med något gott att äta till. Och varför inte avsluta med den typiska Malaga-glassen. Gjord på rom och Pedro Ximenez-russin.

Göra saker i Malaga

Göra


Malaga kanske är en liten stad, till ytan. Men när det kommer till saker att göra behöver du inte oroa dig.

Här är packat med aktiviteter. Gillar du sol & bad, shopping och nattliv? Då är Malaga rätt ställe för dig. För dig som är mer äventyrlig finns också ett brett utbud av aktiviteter.

Söker du dig från de vanliga stråken kan du stöta på och uppleva saker som du inte hade planerat för.

Malagas stränder

Malaga är utan tvekan ett resmål för dig som gillar sol, bad och älskar stränder. Här finns massor av stränder att välja mellan. Och du behöver inte röra dig långt från stan för att kunna njuta ett dopp i medelhavet.

Strändernas renlighet tas på största allvar. Det är alltid snyggt och prydligt. Vattnet är kristallklart, särskilt i de små vikar som finns utspridda runt Costa del Sol.

Även om lugnet och avkopplingen som en stranddag ger är nog för många. Men för dig som vill aktivera dig medan du är på stranden finns allt från vattenskoter till ballongturer att välja mellan.

Shopping

Att handla och strosa runt butiker är en favoritsysselsättning för många. Och här i Malaga finns något för alla. Stan har också ryktet om sig att vara södra Spaniens bästa shopping destination.

Det finns ett stort utbud av köpcentra att välja mellan, både utomhus som inomhus. Det är också vanligt med evenemang som har olika teman.

Några ställen du absolut inte får missa är El Corte Ingles, här brukar finnas en skridskobana runt jul, Plaza Mayor som också har ett stort restaurangutbud och Calle Larios som är en shoppinggata du sent kommer glömma.

Natt- och uteliv

Malaga och Costa del Sol med Marbella i spetsen är känt för sitt nattliv. Här finns klubbar och uteställen för alla.

I Malaga har du möjlighet att förlänga din stranddag långt in på småtimmarna, utan att röra på dig många meter. Vill du ut och dansa finns flera populära klubbar i stan.

Boende & Hotell i Malaga

Boende


I Malaga finns ett bra utbud av boenden. Här finns något som passar alla smaker och plånböcker.

Bor du helst på hotell hittar du både 5-stjärniga som enklare hotell till en rimlig peng. I området finns också vandrarhem och lägenheter (både privata och uthyrningskomplex) att hyra.

Men Malaga är populärt så det gäller att boka i tid!

Vädret i Malaga

Vädret i Malaga


För många av oss svenskar är vädret en av anledningarna till att vi söker oss neråt Spanien.

Här i Malaga-regionen finns ett medelhavsklimat som ger milda vintrar och varma somrar. Hela kustlinjen är skyddad av berg som är med och skapar ett unikt mikroklimat under årets alla månader.

Temperaturen är mild och det finns praktiskt taget ingen vinter, inte i jämförelse med Sverige. Så oavsett vilken månad du kommer hit så är vädert bättre än hemma.

Men vilken säsong som är bäst varierar. Mycket beroende på dina intressen och planer. Är det stranden och sol som lockar, kanske golfbanan eller vill du bara njuta av staden?

Malaga - Costa del Sol Flygplats

Malaga Flygplats


En stor del av Malaga för många är dess flygplats. Hit flyger varje år tusentals med svenskar som antingen ska till Malaga eller vidare ut på Costa del Sol. Flygplatsen ligger ungefär 8 kilometer sydväst om Malaga centrum.

Vi har en stor guide över allt du behöver veta om flygplatsen. Allt från att köpa flygbiljetter till du du tar dig från flygplatsen på bästa sätt.

Vanliga frågor om Malaga


Här följer en sektion med vanliga frågor om Malaga. Dessa stöter vi på ganska ofta.

Har du en fråga som inte besvaras här kan du skicka den till oss så ser vi till att svara på den. Samtidigt lägger vi även upp den här som hjälp till våra övriga besökare.

Malaga som semesterdestination

Var ligger Malaga?

Malaga hittar du på södra kusten av Spanien i regionen Andalusien. Staden ligger precis vid medelhavet och är Costa del Sols huvudstad. Malaga ligger ungefär 540km från Madrid och 1000km från Barcelona.

Varför ska jag besöka Malaga?

Här hittar du den perfekta weekend- eller veckoresmålet. Malaga erbjuder massor att se och göra, vädret är nästan alltid perfekt, folket är välkommande och priserna här är väldigt turistvänliga.

Hur länge bör jag stanna i Malaga?

Malaga är en mediumstor stad och många av dess attraktioner ligger på en ganska koncentrerad yta. Är du här över en weekend hinner du med det bästa som erbjuds. Vill du verkligen utforska både Malaga och andra städer runt kusten bör du stanna ett par dagar extra. Men om du så bara är här 1 dag så kommer du kunna få en ganska bra uppfattning om Malaga är för stad.

Finns det mycket att se i Malaga?

Här finns faktiskt väldigt mycket att se. Speciellt gamla historiska byggnader och monument. Utbudet av museum är också det stort. Sen ska du inte heller missa att vandra runt i gamla stan och även passa på att besöka stranden. Speciellt om du är här tillsammans med värmen.

Jag har varit på alla museum, vad nu?

Det finns fortfarande mycket att både se och göra. Testa några uteaktiviteter, gå på några kulturevent, testa sporter, gå i butiker, besök restauranger. Listan är lång och vi tipsar om många (men inte alla än) här på sajten.

Vilken tid på året är bäst att besöka Malaga?

Vi tycker att klimatet här är bra året runt. Så det beror till stor del på vad du gillar och vad du främst planerar att göra här.

Finns det wifi i Malaga?

Det finns flera ställen i stan där det finns antingen gratis wifi eller där du få betala en slant. På hotell, caféer och restauranger finns det nästan alltid.

Pratas det engelska här?

Håller du dig i centrum och runt turistattraktionerna så är engelskan ok. Men när du rör dig från dessa ställen så kan det vara si och så med den saken. Men det går oftast att göra sig förstådd ändå.

Resa till Malaga

Går det många flyg till Malaga?

Det gör det, Malaga flygplats är en vältrafikerad flygplats då den servar hela Costa del Sol. Från Sverige hittar du direktflyg hit från Arlanda, Landvetter, Västerås och om du bor nära också Köpenhamn.

Hur tar jag mig från flygplatsen in till Malaga?

Det finns flera sätt att ta sig från flygplatsen i Malaga till Malaga centrum. Vi har beskrivit dom alla noga. Vilket som är bäst hänger även ihop med var exakt du ska. Men tåg, taxi, buss och privat transfer är alla bra val. Ska du åka runt kusten så är hyrbil så klart utmärkt.

Ska jag hyra bil om jag bara ska till Malaga?

Ska du bara in till Malaga och sedan hålla dig där tycker jag inte att du behöver hyrbil. Det en enkelt att ta sig från flygplatsen. Och inne i Malaga ligger allt ganska centrerat. Sedan är parkeringsmöjligheterna begränsade på många ställen i stan. Ska du dock ut på dagsturer runt solkusten det ett smart val att hyra bil.

Ta sig runt inne i Malaga

Hur är Malagas kollektivtrafik?

Generellt sätt bra. Speciellt inne i direkta centrum och till/från flygplatsen. Lite svårare att ta sig ut i närområdet på vissa håll dock.

Malaga till fots?

Ett bra val. Det är enkelt att gå runt i Malaga. Väldigt många av attraktionerna ligger nära varandra runt centrum. Dessutom är stan väldigt platt.

Kan jag cykla i Malaga?

Jajamensan. Att cykla runt i stan går alldeles utmärkt. Dels är det som sagt platt men här finns också mycket cykelvägar. Finns cyklar att hyra på flera olika ställen.

När träffar vi på just dig här i Málaga?