Sitio de Calahonda – vår snabbguide

Calahonda (eller Sitio de Calahonda som staden officiellt heter) ligger nästan precis mitt emellan Fuengirola och MarbellaCosta del Sol. Från och till flygplatsen i Málaga är det ca 40 km.

Calahonda är en av de minsta städerna i Mijas kustområde, även känt som Mijas Costa. Staden sträcker sig från kusten i söder upp till bergen i norr. Däremellan finns vackra bostadsområden, några köpcentrum och ett par golfbanor.

Staden är en fantastisk semesterplats men passar också perfekt för de som är ute efter att bosätta sig på Costa del Sol. Här råder ett lugnt tempo och en gemytlig atmosfär.

Området har alla de nödvändigheter som krävs för både boende som lokalbefolkning. Inom bekvämt avstånd hittar du affärer av alla de slag, banker, apotek, läkare och stora livsmedelsaffärer.

Dessutom är turismen här inte lika stor som i de större närliggande orterna runt solkusten.

Calahondas områden

Calahonda kan delas upp i två huvudområden. Vi kan kalla dem den nedre och den övre delen.

  • I den nedre delen, närmare havet, är de flesta bostäder oftast äldre och det är närmare till de flesta bekvämligheterna.
  • I den övre delen, uppe i bergen, finns mer moderna fastigheter med stora fönster och en fantastisk utsikt.

Staden ligger precis öster om Marbella men faktum är att de båda orterna nästan börjar växa ihop. Här är det, precis som i Marbella, också nära till flera underbara golfbanor, t ex La Siesta Club de Golf, El Chaparral och Miraflores.

Det berömda tenniscentret Club del Sol ligger mitt i Calahonda. Här finns med en stor sporthall, med fina möjligheter till att spela tennis, squash och padel.

Calahonda har även en egen hamn, Cabopino Puerto. Här i denna vackra hamn finns en rad med riktigt bra restauranger och barer. Här finns också en av de bästa stränderna på Solkusten.

Strandpromenaden i Calahonda

Här finns också, som på så många andra ställen utmed kusten, en riktigt härlig strandpromenad. På den breda, oftast träklädda, kustpromenaden kan du ta dig från Cabopino ända till La Cala de Mijas.

Kommunikationer

Mijas kommun, som Calahonda ligger i, korsas av motorvägarna A-7 och AP-7. Åt ena hållet (norrut) går vägarna till Malaga och dess flygplats. Åt andra hållet (sydväst) tar du dig till Marbella och sedan Algeciras.

Det är enkelt att med buss ta sig till både Fuengirola som Marbella. Flera turer och linjer går under dagarna.

Ungefärliga avstånd:

  • Malaga flygplats – 35 km
  • Malaga – 40 km
  • Fuengirola – 13 km
  • Marbella – 15 km
  • Granada – 163 km (ca 3 timmar med bil till skidresorten Sierra Nevada)

Närservice

Sitio de Calahonda har genom åren vuxit till att bli en egen liten stad och är nu den största orten mellan Fuengirola och Marbella.

Här hittar du 3 kommersiella centrum innehållandes diverse affärer, 7 banker, sportcenters, apotek, sjukvård, skolor och över 40 restauranger.

Så här tar du dig till Calahonda

Vill du besöka Calahonda från Sverige flyger du till Malaga flygplats. Det går flyg hit från de större svenska flygplatserna.

När du väl landat i Malaga kan du ta dig till Calahonda på flera olika sätt.

Här går vi genom var och en av de transportmöjligheter som finns.