Boende i Malaga - guide

Boende i Malaga – vår guide

Flygbiljetten till Malaga är bokad. Check på den! Då är det dags för boendet.

Detta är kanske det största och viktigaste beslut innan resan. Och här i Malaga har du goda möjligheter att hitta något du blir nöjd med. Både när det gäller upplevelse, kvalitet och pris.

Det finns en lång lista med ställen att bo på. Men, de blir dock uppbokade ganska fort. Så det gäller att inte ta det alltför lugnt med att boka boende, speciellt om du redan har flygbiljetten klar.

Läs vidare så ger vi dig några tips om olika typer av boende i Malaga och hur du bäst bokar dem.

Hur du väljer var du ska bo?

När du ska bestämma vart någonstans i Malaga du ska bo. Tänk då på följande:

Var i Malaga

De allra flesta ställen att bo i omkring Malaga ligger i den historiska stadskärnan, östra sidan eller nära centralstationen. Det finns även några boendealternativ närmare flygplatsen.

Boende i centrum (historiska)

Den stora fördelen är att du här har de viktigaste sevärdheterna och saker att göra direkt utanför dörren. Vill du till havet och stranden så går du dit på mellan 15 och 30 minuter. Du kan också välja att att ta bussen.

Väljer du att bo i centrum är det också väldigt smidigt att ta sig till & från Malagas flygplats.

En nackdel kan dock vara ljudet (om du är känslig för det). Många gator och torg i Malagas centrum har barer och kaféer. Och dessa har nästan alltid öppet till klockan sent.

Tips

När du bokar hotell, be om ett rum som inte vetter mot gatan eller kontrollera att hotellet har tvåglasfönster.

Tänk på

Vissa gator i centrala Malaga kan vara otillgängliga med bil eller taxi. Tänk på det om du har med dig mycket bagage eller om väskorna är väldigt tunga.

Boende i östra Malaga

Det bästa om du väljer att bo på östra sidan (tänk La Malagueta, El Limonar, Pedregalejo eller El Palo) är närheten till havet och stranden.

Väljer du La Malagueta hamnar du också väldigt nära hamnen (Muelle Uno och pergolan). Här finns ett bra utbud av barer och restauranger.

På minussidan finns istället avståndet in till centrum och de flesta sevärdheterna. Gillar du att gå och promenera så är det dock en mycket trevlig promenad längs havet. Finns dessutom reguljära bussar som tar dig in till centrum på ca 15 – 30 minuter.

Kollektivtrafiken från flygplatsen når bara så långt som till La Malagueta så du måste ta en taxi eller hyra en bil. Länk

Tänk på

Med kollektivtrafiken från flygplatsen når du bara till La Malagueta. Ska du längre måste du ta en taxi eller hyra en bil.

Boende runt Centralstationen

Det finns flera boendealternativ runt centralstationen. Inklusive ett par mycket bra hotell.

Fördelar med att bo här är så klart närheten till transportförbindelserna – höghastighetståg, tåg till flygplatsen och busstationen. Dessutom är priserna ofta något lägre jämfört med boenden i centrala Malaga.

Men istället så har du lite avstånd till centrum och de främsta attraktionerna. Det är dock bara en promenad på 20 minuters vi pratar om.

Rent estetiskt är detta område inte heller lika attraktivt som den historiska stadskärnan eller östsidan.

Vilka måltider som ingår

Nästan alla hotell i Malaga erbjuder frukost. Men alla inkluderar det inte alltid i priset.

Tänk på

Om du som jag tycker att frukosten är en av höjdpunkterna med en hotellvistelse så gäller det att kolla upp om den ingår i priset eller inte.

Det finns några hotell som erbjuder boende med halvpension (dvs frukost och/eller lunch/middag), men de är få.

Malaga är dock fullmatat med barer och kaféer som erbjuder frukost. Och dessa kan kosta från så lite som €3. Så om ditt hotell inte erbjuder frukost eller om du tycker det är för dyrt sett till va du får, ät ute. Det ger också en annan upplevelse och puls.

Parkering

Har du tänkt att hyra bil under din Malagavistelse så är självklart parkering en viktig faktor. Alltid skönt att veta hur det ligger till med det.

Tänk på att gatuparkering nästan är omöjligt i Malagas centrum. Så du behöver en privat parkering som ingår i boendet eller en närliggande större parkering.

Många av de större hotellen har egna parkeringar. Det blir dock nästan alltid en extra avgift (dvs det ingår inte i rumspriset). Ett vanligt pris är att det kostar från €10 per dag.

Mindre hotell, lägenheter och vandrarhem har vanligtvis inte privat parkering. Då måste du istället använda en närliggande parkering. Kolla därför upp detta innan.

Olika typer av boende i Malaga

Hotell i Malaga

Att bo på hotell är kanske det vanligast boendet. I alla fall om det rör sig om ett fåtal nätter som du ska bo.

Hotellboende i Malaga klassificeras som världen över efter stjärnor, från 1 till 5.

Tänk dock på att antalet stjärnor berättar om faciliteterna och bekvämligheterna på ett hotell. Inte om dess service, renlighet eller dess läge. Ett hotellrum ska i Spanien ha eget badrum med badkar eller dusch, värme och tillgång till hiss till rummen.

Så ju fler stjärnor, desto större hotell och desto bättre faciliteter. Men bara för att ett hotell har 4 eller 5 stjärnor betyder det inte att det är det bästa för dig. Ibland är det andra saker som är viktiga med ens hotellboende. Och det är bara du som vet vad som är viktigt för dig.

Semesterlägenheter i Malaga

Med en lägenhet menar vi här något där du själv kan stå för matlagning med mera, självhushåll. Och det finns en massa olika typer av lägenheter att hyra här i Malaga:

Lägenhetshotell

Precis som med hotell är dessa fastigheter officiellt inspekterade och får därför en klassificering.

Ofta är det så att alla lägenheter i hela komplexet hyrs ut och den vanliga servicen med reception och ibland städning finns tillgänglig. Alla lägenheter i byggnaden brukar ha inretts på samma sätt med liknande möbler.

Privata uthyrningsföretag

Det finns många semesteruthyrningsföretag som är verksamma i Malaga. Dessa äger oftast flera lägenhetsfastigheter där lägenheterna sedan hyrs ut.

Många av dessa företag erbjuder en välkomsttjänst där du får nycklar och lite info. Även 24-timmarsassistans är vanligt.

Privatägda lägenheter

Precis som alla andra populära turiststäder har Malaga många privatägda boendealternativ.

Dessa lägenheter annonseras ut på t ex Airbnb och liknande plattformar. Enligt ganska nya regionala regler ska alla privata uthyrare vara registrerade och uppfylla vissa krav. Detta ska då garantera en minimistandard.

Men tänk på att inte alla semesteruthyrare är registrerade och standarden därför kan variera.

Några tips på hur du bäst hyr en privat semesterlägenhet i Malaga

  • Läs alla onlinerecensioner du kan hitta. Tänk dig för om en lägenhet eller fastighet saknar recensioner.
  • Tänk på att städkostnader ofta tillkommer. Vissa ägare tar över €50 för städning.
  • Kontrollera exakta platsen för lägenheten noga. En ”10 minuters” promenad till centrum kan i vissa fall vara betydligt längre än så. Det skarvas gärna lite.

Vandrarhem i Malaga

För dig som vill hålla nere kostnaderna eller få en annan sorts upplevelse av Malaga och din resa är vandrarhem ett bra alternativ.

Vandrarhem klassificeras efter 1 eller 2 stjärnor. Återigen hänvisar det till dess faciliteter snarare än service eller hur rent och snyggt det är.

Många gånger innebär vandrarhem att du inte får ett eget badrum, utan delar detta med flera. Kolla upp innan du bokar om detta är viktigt för dig.

Vandrarhem kanske inte är för alla. Men det är ett smart och prisvärt sätt att ändå kunna ta del av en stad som Malaga.

Tips på hur du hittar ett prisvärt boende i Malaga

Många blir faktiskt förvånade över hur prisvärt Malaga är som semestermål. Och då inkluderar vi även boende. Många sammankopplar Malaga med Marbella och tänker att prisläget är detsamma, men det är det inte.

Planerar du en storstads/sol-semester utanför högsäsong kan du med lätthet hitta ett bra hotell för cirka €70-80 per natt för ett dubbelrum.

Lägger du lite mer tid på sökandet kan du säkert hitta ännu bättre erbjudande. Speciellt om du stannar mer än 2 nätter.

Här är några tips på hur du hittar ett bra hotellerbjudande:

Boka långt i förväg

Turismen i Malaga går på högvarv. Och besökssiffrorna ökar för varje kvartal (innan pandemin).

Detta gör så klart att möjligheterna till bra övernattning minskar, särskilt under högsäsong. Det du ska göra är att boka i god tid. På så sätt kan du vara säker på att få ett bra boende. Att boka i förväg gäller särskilt om du planerar att besöka Malaga vid följande tider:

  • Påskveckan – framför allt perioden från skärtorsdagen till annandag påsk.
  • Malaga-festen – kring den andra veckan i augusti hålls ”Feria de Málaga”, Malagas stora stadsfest.
  • Jul – framför allt runt 20 december till 6 januari.
  • Spanska helgdagar – det finns ett flertal speciella spanska helgdagar.

Boka i sista minuten

Vi har precis skrivit att du ska boka långt i förväg, så varför nu sista minuten?

Vi säger mot oss själva lite här men planerar du besöka Malaga under lågsäsong. Till lågsäsong räknar vi sen oktober och november samt perioden från januari till mars. Då kan du få ett extra bra pris på ditt boende om du bokar i sista minuten.

Detta beror så klart på att hotellen vill fylla upp sina rum. Ingen tjänar pengar på att det står tomt. Därför kan de ibland vara villiga, eller ”tvungna”, till att sänka priset i sista stund.

Håll koll på hotellsajter som:

Eller varför inte ringa eller mejla specifika hotell för att se vad de kan erbjuda dig.

Stanna och bo mitt i veckan

Att boka och bo mitt i en vecka, t ex från tisdag till torsdag är alltid billigare. Ja så länge det inte skulle samamanfalla med någon speciell helgdag så klart.

Så om du har möjlighet att planera din semester eller ditt besök till dessa dagar kan du många gånger se fram emot lägre priser.

När du bor mitt i veckan kan du ibland också få ta del av extraerbjudanden, som t ex frukost, sen utcheckning eller fri parkering.

Där har vi så lite tips på hur du ska tänka kring boende i Malaga, var och hur du bästa boka och bor. Hoppas vi kunnat hjälpa dig hitta ett perfekt ställe.