Marbella - vår snabbguide

Marbella – vår snabbguide

Marbella är en vacker kuststad som ligger i den södra delen av Spanien, i regionen Andalusien.

Marbella som är känt för sina lyxiga resorter, pittoreska stränder och pulserande nattliv är ett populärt resmål för turister från hela världen. Inte minst bland skandinaver och kanske framför allt oss svenskar.

Här följer vår snabbguide till Marbella med allt du behöver veta om staden.

Allmänt om Marbella

Den historiska kuststaden Marbella lockar oss med stadsnära stränder, fantastiskt klimat året runt och en mysig stadskärna såväl som en modern ”stor”stad.

Här kan du i gamla stan vandra runt i trånga gränder och bland mysiga små torg. För att några minuter senare kliva in i exklusiva märkesbutiker. Oavsett vilket du väljer så är det aldrig långt till ett café eller en mysig restaurang.

Stränderna ligger bara ett stenkast från centrum så har alltid nära till havet. De flesta av stränderna binds samman av strandpromenaden. Längs med strandpromenaden finns också otaliga restauranger och caféer.

Vill du skruva upp lyxfaktorn ytterligare ett snäpp beger du dig till närliggande Puerto Banus och kollar in de lyxkryssare och yachter som ligger i hamnen där.

Marbella ligger ungefär 6 mil väster om Malaga och rankas som solkustens lyxigaste och dyraste stad. Här bor det ungefär 150 000 invånare (flera är svenskar) och många av dessa har en tjockare plånbok än dig och mig.

Sevärdheter

Gamla stan i Marbella

Gamla stan i Marbella är ett charmigt område fyllt av smala gator, vitkalkade hus och blommiga uteplatser.

Apelsintorget är ett måste att se och uppleva. Det ligger vackert inbäddat i hjärtat av gamla stan, omgivet av restauranger och barer.

Alcazaba är en gammal morisk fästning som erbjuder fantastisk utsikt över staden och havet.

Stränder

Marbella är hem för många vackra stränder. Här kan du bland annat besöka och njuta av:

  • Playa del Cable
  • Playa de la Venus
  • och Playa del Angel.

Dessa stränder är perfekta för att sola, bada och njuta av Medelhavet.

Mat och dryck

Marbella är känt för sin kulinariska scen. Här finns ett brett utbud med många utmärkta restauranger och barer. Du kan självklart äta dig mätt på traditionella spanska rätter men här finns också mat och restauranger med internationella rätter.

Strandklubbarna i Marbella är också ett annat ställe perfekt för att sippa på en drink och kanske lite tapas medan du njuter av utsikten över havet.

Shopping och butiker

Marbella är ett utmärkt ställe för dig som är shoppingintresserad. Här hittar du många exklusiva butiker och designerbutiker. Men det finns också ett bra utbud med mindre mer spanska traditionella småbutiker.

Golden Mile är ett känt shoppingområde som är hem för många lyxmärken.

Designerbutikerna i Puerto Banus är också ett måste för den som är intresserade av mode.

Natt- och uteliv

Drinkar och uteliv i Marbella

Marbella är vida känt för sitt livliga uteliv. Här finns en uppsjö med barer, nattklubbar och andra musikställen.

Och om du inte skulle nöja dig med nattlivet i Marbella kan du bege dig till marinan i Puerto Banus. Ett utmärkt ställe att börja kvällen på. Du kan här njuta av en drink och lite levande musik och sedan bege dig till en av de många klubbarna i området.

Annat att göra

Strandpromenaden i Marbella

Du kommer aldrig att stå utan saker att göra här. Oavsett vad du är intresserad av finns alltid något mer att göra eller utforska.

Har du uttömt alla alternativ i Marbella finns många andra städer längs solkusten till ditt förfogande.

Några tips och exempel:

Hyr en Cykel

Hyr en cykel och cykla sedan längs mysig strandpromenaden. Stanna för ett dopp och en kopp kaffe eller smaklig lunch.

Du kan också hoppa på någon av de guidade cykelturer som finns.

Vandra uppför La Concha

En klassisk vandringsrutt. Den är dock ganska avancerad. Både sett till terräng som ansträngningsgrad.

Väl på toppen kan du ta del av en fantastisk utsikt och du ser faktiskt till en helt annan kontinent (om du har tur med vädret).

Testa på vattenaktiviteter

Med medelhavet ständigt närvarande så finns det självklart en hel del olika vattenaktiviteter att testa på. Prova jet ski, parasailing, wake board eller testa att åka ribbåt.

Eller varför inte bara hoppa på någon av de båtturer som finns tillgängliga.

Vädret i Marbella

Så när på året ska man åka till Marbella?

Då Marbella har ett medelhavsklimat med behagliga temperaturer i stort sett året runt. Så kan du egentligen åka hit när som helst.

Hela året kan du få uppleva dagar med temperaturer som en normal svenska sommardag. Men under december och januari kanske det inte är lika vanligt.

Under sommarmånaderna kan det bli ganska varmt här och det är också då det är som mest med turister samlade.

Vi har ofta varit där i mars/april och oktober/november. Då är vädret behagligt och det blir en perfekt kontrast mot det lite ”tråkiga” svenska vädret. Men även under högsäsong är det ett perfekt resmål. Det är varmt men ändå varmt på ett konstigt behagligt sätt.

Ta sig till Marbella från Malaga flygplats

Fakta och historia om Malaga Flygplats

Marbella har, trots vad många tror, ingen egen flygplats. Därför är det Malaga du flyger till.

Från flygplatsen i Malaga till Marbella kan du ta dig vidare på många olika sätt. Hyrbil, buss, taxi, tåg/buss eller varför inte en transfer. Möjligheterna är många. För att göra det enklare för dig att välja har vi satt ihop en guide över vilka alternativ du har och hur du ska gå till väga.

Se vår guide över hur du tar dig från Malaga flygplats till Marbella.

Var ligger Marbella (karta)?

Du vet säkerligen att Marbella ligger i Spanien och den autonoma regionen Andalusien. Att staden tillhör Costa del Sol är också allmänt känt.

Men att peka ut exakt vart staden ligger på en karta kanske inte alla kan? Men det hjälper vi dig med här:

Marbellas historia

Marbella är en stad med en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken.

Här är en stolpguide över några av de viktigaste händelserna och platserna som har format dess historia:

  • Födelsen av Marbella: Marbella grundades av Fenicierna år 800 f.v.t (eller f.Kr.) under namnet ”Salduba”. Staden var en viktig hamn för feniciernas handel och var då också ett centrum för guld och silverutvinning.
  • Roms tid: År 42 f.Kr. erövrade Julius Caesar Salduba staden och gjorde den till en romersk provins. Under romartiden blev sedan staden ett viktigt centrum för jordbruk och handel. Då byggdes även många viktiga byggnader som aquedukter och teatrar.
  • Arabisk tid: År 711 erövrade araberna Salduba och gav den namnet ”Marbil-la” (betyder liten sjö). Under den arabiska perioden utvecklades staden ytterligare. Återigen handel och jordbruk i centrum. Och fler viktiga byggnader, som Alcazaba, byggdes.
  • Medeltiden: På 1200-talet erövrade kristna katoliker staden och gav den namnet ”Marbella”. Under medeltiden byggdes och utvecklades Marbella än mer. Bland annat byggdes Apelsintorget under denna period.
  • Modern tid: På 1900-talet började Marbella så sakteliga att utvecklas till en populär semesterort. Många lyxhotell och villor byggdes. Runt 1960- och 1970-talen blev staden en favoritdestination för kändisar och andra jetsettare. Det var också då som den blev känd för sin lyx och exklusivitet.
  • Idag: Marbella är fortfarande en populär semesterort och turistdestination. Känd för sin lyx, vackra stränder och livliga nattliv men också för kombinationen av det gamla och nya. Staden har också utvecklats till ett viktigt centrum för konferenser och möten. Det betyder att många affärsmän och företagare besöker staden varje år.

Det finns många historiska platser att besöka i Marbella, inklusive Alcazaba, Apelsintorget och Museum of the Casa del Corregidor. Varje plats ger en egen unik inblick i stadens historia och kulturella arv.

Det är verkligen värt att ta sig tid att besöka de historiska platserna och lära sig mer om Marbellas historia och kulturarv.

Sammanfattning

Sammantaget så kan vi säga att Marbella är ett underbart resmål, perfekt för turister från Sverige.

Staden erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, vackra stränder, utsökt mat och ett rikt kulturarv. Oavsett om du letar efter avkoppling eller äventyr har Marbella något för alla smaker.

Så, när åker du?